Montenegro till val under hot

Montenegro. Söndagens parlamentsval i Montenegro handlar mycket om landet ska gå med i Nato och EU.

Valet föregicks av gripanden av 20 serber misstänkta för attentat mot den montenegrinska staten.

Serberna greps på lördagskvällen. Polisen söker efter ytterligare en person

"De är misstänkta för att ha kommit till Montenegro med avsikt att utföra attacker mot institutioner, polisen och representanter för statliga organ", hette det i ett uttalande från landets högste polischef.

Montenegro är en av de sex republikerna som ingick i det forna Jugoslavien. Landet bildade en lös union med Serbien som upphörde 2006 då Montenegro röstade för att bli en självständig nation.

Hårt kritiserad

Sittande premiärminister Milo Djukanovic, 54, har stått i centrum för makten i den forna jugoslaviska republiken sedan början av 1990-talet. Hans center-vänsterkoalition vann valet 2012 och han är nu inne på sin tredje mandatperiod som premiärminister.

Den här gången har pressen ökat på Djukanovic som kritiker anklagar för svågerpolitik, korruption och kopplingar till organiserad brottslighet. Hans socialistparti DPS ser ut att få knappt 40 procent av rösterna, enligt en privat mätning som AFP tagit del av. Stämmer det krävs en koalition för att kunna bilda regering.

Retar Ryssland

Djukanovic vill knyta hårdare band med väst, vilket misshagar den långvariga bundsförvanten Ryssland - som enligt honom finansierar oppositionspartierna.

– Ska vi vara en del av det utvecklade europeiska samhället eller en rysk koloni? frågade han anhängarna vid det sista kampanjmötet i huvudstaden Podgorica.

Montenegro blev erbjudet Natomedlemskap i december, men beslutet är inte ratificerat än. Ryssland har varnat landet för att ta steget in i Nato.

Över en halv miljon var röstberättigade. Den första vallokalsundersökningen pekade på att DPS skulle få runt 42 procent medan pro-serbiska och pro-ryska oppositionspartier låg på runt 34,5 procent.

TT-AFP-Reuters

Publisert: