Norden söker strategi mot Ryssland

UTRIKES

Politik. Dagordningen var fylld med världens elände och konflikter när Nordens utrikesministrar möttes, berättar utrikesminister Margot Wallström (S) om mötet med kollegor i Norden.

– Vi behöver skaffa oss en gemensam strategi gentemot Ryssland, säger hon.

Några minuter efter andra utrikeministrar tog Margot Wallström plats på pressträffen som redan hade hunnit börja i Landstingssalen på Christiansborg i centrala Köpenhamn. Tillsammans framhöll utrikesministrarna att det nordiska samarbetet är viktigare än någonsin till följd av situationen i Ryssland, terrorhoten och migrationen.

Säkerhetsläget i närområdet beskrevs som en huvudfråga under utrikesministermötet under Nordiska rådets session, även om bland annat brexit och situationen i Syrien också stod på dagordningen.

Ingen inbjudan till Putin

Ministrarna fick frågan om deras respektive regering är beredd att bjuda in ryske presidenten Vladimir Putin.

– Jag tvivlar på att vi skulle bjuda in president Putin, ser ingen anledning till det. Men jag vill träffa utrikesminister Lavrov. Vi ska respektera sanktionerna men också se till att vi långsiktigt kan hjälpa journalister i Ryssland och hjälpa dem som försvarar mänskliga rättigheter, att vi har sådana kontakter mellan länderna, för de kommer förhoppningsvis hålla längre än den auktoritära regimen, säger Margot Wallström.

Nordiska rådets konservativa partigrupp tycker att nordiska regeringar bör granska planerna på en ny rysk gasledning, Nord Stream 2, utifrån flera perspektiv, till exempel säkerhet och miljö.

– Det är inte en nordisk utan en europeisk fråga som måste diskuteras i EU, sade Danmarks utrikesminister Kristian Jensen.

"Måste ha enad front"

FN:s nya utvecklingsmål är centrala under 68:e sessionen i Köpenhamn, men på grund av den spända situationen i Östersjön hamnade den också i skugga under de nordiska och baltiska stats- och premiärministrarnas pressträff i statsministeriet samma dag.

– Ryssland utmanar nu den europeiska säkerhetsordningen och vi måste ha en enad front mot detta i EU, och sanktionerna bör fortsätta så länge Ryssland inte implementerar kraven i Minsk-överenskommelsen, säger Stefan Löfven om Rysslands annektering av Krim.

Danska statsministerkollegan Lars Løkke Rasmussen beskriver också en förvärrad säkerhetssituation i regionen.

– Ryssland intar en mer aggressiv roll.

TT:s utsände