Åtal väckt för hån av dödat barn

Västbanken. På en video från ett bröllop hånas det lilla barnet som blivit dödat i en uppmärksammad mordbrand. Filmen offentliggjordes i slutet av förra året och nu åtals de inblandade i händelsen.

Åklagare i Israel väckte på onsdagen åtal mot 13 personer, däribland brudgummen, för misstanke om hetsande till våld och terrorism, rapporterar Reuters.

Det är till följd av en bröllopsvideo som visar hur israeliska högerextremister dansar med skjutvapen och knivar och där bröllopsgäster hånar det 18 månader gamla palestinska barn som dog i en mordbrand i fjol, uppger domstolskällor i Jerusalem.

Netanyahu upprörd

Brottet kan ge upp till fem års fängelse. De anklagade har ännu inte gett sin syn på saken.

Amatörfilmen från ett bröllop i Jerusalem i december har tidigare visats på israelisk tv och ledde till ramaskri. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade att filmens "chockerande bilder visar det sanna ansiktet på en grupp som utgör ett hot" mot det israeliska samhället.

Filmen visar bland annat hur en av de dansande personerna knivhugger en bild på den 18 månader gamla pojken Ali Dawabsheh. På bröllopet sjöng man låtar med texter som "moskén ska brinna" och "moskén ska explodera".

Rasistiska motiv

Pojken och hans föräldrar dödades när deras hus i byn Duma på den ockuperade Västbanken sattes i brand i juli 2015. Åtal för mord med rasistiska motiv har väckts mot en 21-årig israelisk bosättare och en minderårig person misstänks för medhjälp.

Attacker och trakasserier från högerextrema bosättare på Västbanken har länge påtalats av den palestinska sidan och Israels regering har anklagats för att inte göra tillräckligt för att få bukt med attackerna.

TT

Publisert: