Syrier får fängelse för upplopp

UTRIKES

Ungern. En 42-årig syrier har dömts till tio års fängelse för terrorbrott efter att ha deltagit i upplopp i samband med att flyktingar försökt ta sig in i Europa. Domen får hård kritik av Amnesty International.

Upploppet skedde för drygt ett år sedan, då hundratals flyktingar försökte korsa gränsen mellan Serbien och Ungern på väg mot Västeuropa, men stoppades av ungerska polisen. Flyktingarna försökte få polisen att vika undan och kastade bland annat stenar. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner.

Mannen, som levt i många år på Cypern och har europeiskt uppehållstillstånd, förnekar brott och har förklarat sin inblandning i upploppen med att han velat hjälpa sina föräldrar på väg från krigets Syrien till Europa, skriver Libération. Det faktum att han redan hade tillstånd att uppehålla sig i Europa anser domstolen vara en försvårande omständighet. Enligt domstolen var mannen ledande i upploppen.

"Han har kastat stenar, agerat som företrädare för gruppen migranter, han har utan tvivel begått en terrorhandling", resonerar domstolen, enligt Libération.

Ett tiotal migranter har åtalats för liknande brott, men då enbart fått lindriga straff. Amnesty International kritiserar domen, som man anser är ett "skamligt" sätt att använda landets terrorlagar.

TT