Giuliani inte aktuell som utrikesminister

UTRIKES

USA. New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani meddelar att han inte längre är intresserad av ett eventuellt uppdrag som utrikesminister i Donald Trumps regering.

"Rudy skulle ha blivit en enastående regeringsmedlem i flera roller, men jag respekterar helt och förstår hans skäl för att stanna kvar inom den privata sektorn", skriver USA:s blivande president i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Giuliani, som varit en av flera kandidater för det prestigefulla jobbet, har den senaste tiden granskats i amerikanska medier för affärer som skulle kunna hamna i intressekonflikt med posten som utrikesminister.

Ny inrikesminister i USA blir klimatskeptikern Cathy McMorris Rodgers, rapporterar Reuters med hänvisning till källor förtrogna med tillträdande presidenten Donald Trumps utnämning.

47-åriga McMorris Rodgers, som företräder Republikanerna i representanthuset, är också en varm förespråkare för att landets olje- och gasutvinning byggs ut. Utnämningen kan innebära att branschen får tillgång till nya arealer - mer än en fjärdedel av USA - som i dag fungerar som nationalparker eller bebos av olika ursprungsfolk. Det handlar om områden från Arktis i norr till Mexikanska golfen i söder, där energiföretag visat intresse för att borra efter olja eller bryta malm.

TT