Oenighet om ny palestinsk regering

Publicerad 2011-06-12

Ramallah. De palestinska organisationerna Fatah och Hamas har råkat i gräl om vem som ska bli premiärminister i en gemensam regering.

Fatah, som styr på Västbanken, utsåg i dag sin premiärminister Salam Fayyad som kandidat. Hamas, som styr i Gaza, meddelade dock genast att de inte accepterar Fayyad, som har stor respekt i västvärlden.

På tisdag träffas de båda rivalerna med målet att hamra ut oenigheten och bilda en gemensam regering.

– Det är helt klart att vi inte kommer att acceptera Fayyad, vare sig som regeringschef eller som minister i denna regering, efter fyra års ockupation, arresteringar och tortyr av Hamasledare som är kopplade till hans namn, säger Hamas talesman Sami Abu Zuhri till AFP.

– Försoning för oss i Hamas är ett strategiskt mål. Det vill vi nå med alla tillgängliga medel, men det finns röda linjer som vi inte kan acceptera att passera.

Hamas har tidigare antytt att de vill ha en premiärminister från Gaza. Fayyad är från Västbanken. Hamas har ännu inte offentliggjort sina kandidater.

Fatah-ledningen känner av internationellt tryck att behålla Fayyad för att lugna donatorer och upprätthålla flödet av pengar till den hjälpberoende förvaltningen av de självstyrande palestinska områdena.

Fayyad har lovordats i väst för sitt arbete med att bygga upp palestinska institutioner som en förberedelse för upprättandet av en självständig stat.

Försoningen mellan de tidigare bittra rivalerna var en överraskning när den presenterades i slutet av april. Enligt avtalet ska de bilda en gemensam regering som förbereder president- och parlamentsval inom ett år.

TT-AFP