Lista: Här är cannabis tillåtet

Samhälle. Farligt, inte jättefarligt eller till och med hälsosamt? Det snackas allt mer om cannabis och i Danmark är det nu fritt fram att odla växten för medicinskt bruk. På andra håll i världen är det till och med tillåtet att röka marijuana.

Här får du koll på vad lagen säger i olika länder:

I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet - bland dem inte minst Sverige. Den svenska narkotikalagen förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat, där cannabis ingår, och har sex månaders fängelse i straffskalan för användning.

Uruguay däremot har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.

I USA är drogen förbjuden på federal nivå. Men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. I minst åtta delstater är cannabis tillåtet eller på väg att bli det: Alaska, Colorado, Kalifornien, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon och Washington. Och ett antal andra, däribland, Florida, godkänner medicinskt bruk. I enbart sex delstater är användning helt förbjuden.

I Kalifornien lanseras världens största reglerade kommersiella marknad för cannabisprodukter. Tiotals butiker i delstaten har fått licens för att lagligt sälja drogen, sedan det efter årsskiftet blivit tillåtet.

Även Argentina har anslutit sig till trenden i Amerika att tillåta marijuana under vissa omständigheter.

Och Colombia, Chile och Mexiko har alla infört liknande bestämmelser som Argentina, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapliga sammanhang.

I Kanada är den lagliga marknaden väletablerad, sedan användning i medicinska sammanhang började tillåtas 2001. Cannabiskonsumtion i rekreationssyfte väntas bli lagligt senare i år.

2001 avkriminaliserade Portugal innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk. Det gällde såväl cannabis som andra droger.

I Nederländerna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis utan risk för åtal.

Danmark börjar tillåta odling av cannabis, för utskrivning till medicinskt bruk och under en försöksperiod, från och med nu.

2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk i Australien, i övrigt är marijuana olagligt.

Källor: UNODC, New York Times, Reuters

TT

Publisert: