Den 1 januari - många afghaners födelsedag

Publicerad:

Afghanistan. Den 1 januari är Samad Alawis födelsedag. Det är också hans hustrus, hans två söners och 32 av hans vänners födelsedag. Tusentals afghaner som inte vet vilket datum de är födda har valt den 1 januari, av bekvämlighetsskäl.

I och med bristen på födelsebevis och andra officiella handlingar vet många afghaner inte hur gamla de är. Men den stora spridningen av sociala medier, så som Facebook, som kräver att användaren registrerar sin födelsedag, och den växande efterfrågan på pass och visum har tvingat afghanerna att välja en dag - vilken dag som helst.

Den 1 januari har blivit ett datum som många väljer, främst på grund av att det är praktiskt.

– När jag först skapade mitt Facebook-konto 2014 var det enklast att välja den 1 januari som födelsedag från menyn, säger Alawi.

I en afghansk id-handling, en så kallad "tazkira", som de flesta medborgare har, är åldern bestämd utifrån utseende.

– I mitt "tazkira" står det att jag var tre år gammal 1365, enligt den muslimska hirjakalendern (1986). Det är året när min "tazkira" utfärdades, säger Abdul Hadi, som nu är 34 år.

– Det står ingenstans vilket datum du är född i en afghanska "tazkira". Hur ska du komma ihåg vilket datum du är född om det inte står i dina handlingar, säger han.

Myndigheterna försöker få till en förändring. De senaste åren har sjukhus i de större städerna börjat utfärda födelsebevis till nyfödda, någonting tidigare generationer saknar.

– Jag hoppas att alla afghaner en dag vet vilken dag de egentligen är födda, så att sociala medier inte måste berätta för dem hur gamla de är, säger Samad Alawi, som fyller 44 år på det nya årets första dag.

TT-AFP

Publicerad: