Fortsatt många politiska fångar i Venezuela

UTRIKES

Venezuela. Regeringen i Venezuela har släppt ytterligare åtta av landets politiska fångar. Siffran är nu uppe i 44, sedan den socialistiska regimen meddelade att de skulle släppa 80 oppositionella.

Många sitter fortsatt bakom lås och bom.

Trots regeringens ovanliga försoningsgest är det fortsatt många politiska fångar som sitter fängslade i Venezuela, enligt människorättsgruppen Foro Penal.

– Regeringen är intresserad av att släppa politiska fångar för att få ner kostnaderna. Fortfarande sitter 227 politiska fångar inlåsta, den högsta siffran någonsin under julen, säger Alfredo Romero, ledare för människorättsgruppen.

Ordförande i landets regeringstrogna så kallade konstituerande församling, Delcy Rodríguez, meddelade att fångarna skulle släppas. Hon kallade draget ett tecken på försoning. Enligt Rodríguez kommer de nu aktuella personerna rekommenderas att få alternativa straff. Det kan handla om samhällstjänst och att kompensera offren.

Förra veckan krävde oppositionsledare att president Nicolás Maduro skulle släppa alla politiska fångar.

Enligt en beräkning har myndigheterna hållit 268 personer bakom lås och bom för att de ska ha protesterat mot Maduros regering. Vissa greps redan 2014, andra så sent som i år.

TT-AFP