Utrikes

Schweiz lättar på regler för medborgarskap

UTRIKES

Schweiz. I ett bakslag för de högerpopulistiska krafterna har schweizarna i en folkomröstning godkänt lättnader för invandrarbarnbarn att bli medborgare.

Enligt de slutliga resultaten har ja-sidan fått 60 procent av rösterna och vunnit i 19 av 26 kantoner, vilket uppfyller de två kriterierna för en seger. Regeringen, liksom de flesta partier och parlamentariker stödde förslaget.

Det innebär att personer med invandrarbakgrund, men med minst en mor- eller farförälder som är född i landet eller har fått uppehållstillstånd, kan hoppa över flera steg i ansökan om medborgarskap. Personerna ska vara under 25 år gamla, vara födda i Schweiz, ha gått i skola i minst fem år i landet, dela schweiziska kulturella värderingar, prata ett av landets språk och inte vara beroende av statliga bidrag.

Det väntas beröra omkring 25 000 personer, varav 60 procent är italienare, följt av personer som har sitt ursprung på Balkan eller Turkiet.

Det högerpopulistiska partiet SVP fokuserade på vad partiet beskrev som riskerna med att muslimer blir medborgare och som ett eventuellt hot mot den schweiziska identiteten. En kommitté, med många SVP-medlemmar i ledande positioner, har legat bakom en affisch med en kvinna i nikab, med en uppmaning till väljarna att rösta emot "okontrollerat medborgarskap".

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes