Tusentals tågar mot fascism i Italien

UTRIKES

Italien. Tusentals människor har marscherat i protest mot fascism i Como i norra Italien, efter en serie högerextrema aktioner den senaste tiden. Flera talare varnade för att fascismen är på frammarsch i landet.

Lördagens demonstration i Como hade utlysts av socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och en rad andra partier på vänsterkanten.

– I dag i Como är en viktig dag. Över 10 000 av oss deltar i den här demonstrationen mot alla former av fascism och intolerans, sade Maurizio Martina, biträdande ledare för PD.

I Como stormade en grupp högerextremister i förra veckan ett möte som handlade om att ordna bostäder till migranter, i protest mot vad de kallade en utländsk invasion. Några dagar senare tog sig medlemmar i det nyfascistiska partiet Forza Nuova in på tidningarna La Repubblicas och L'Espressos redaktioner i Rom. De utlöste rökgranater och manade till bojkott av tidningarna som de hävdar stöder invandring.

Myndigheterna i Como har nekat Forza Nuova att hålla en motdemonstration i samband med lördagens marsch. I stället höll partiet ett möte på ett hotell i staden där ledaren Roberto Fiore anklagade PD och de utpekade tidningarna för att hetsa mot hans rörelse.

TT-AP-AFP