Katalansk prägel på Korsikas val

UTRIKES

Frankrike. Samma vågor som guppar in över Katalonien sköljer även in över Korsika, några hundra sjömil åt öst.

Trots starka siffror inför helgens regionalval ligger öns nationalister ändå lågt om självständighet.

Kejsar Napoleons gamla hemtrakter i Medelhavet har redan länge huserat drömmar om att bryta sig loss från resten av Frankrike. Stundtals har kampen dessutom varit både brutal och blodig, med en rad bombattacker.

För tillfället tycks ändå Korsikas nationalister nöjda med att kontrollera den egna regionen.

– Om vi skulle få en autonom status med en lagstiftande makt och ett juridiskt erkännande av vårt folk så kan jag inte se att självständighet skulle kunna ge oss något mer, säger den regionale regeringschefen Gilles Simeoni till den belgiska tidningen Le Soir.

Val till helgen

Simeoni leder separatiströrelsen För Korsika och har styrt lokalt sedan 2015. Nu väntas en klar seger i de val som hålls på söndag och den 10 december till den nya regionala församling som från årsskiftet ska representera hela ön.

Nationalisternas styrka visade sig redan tidigare i år då de tog hand om tre av öns fyra platser i det franska parlamentet i Paris.

Att stödet för självständighet ändå bara beräknas till 12-15 procent, om det skulle röstas om saken i dag, förklaras bland annat med den svaga ekonomin.

– Självständighet står inte på dagordningen just nu. Inget kommer att ske inom tio år. Korsika är i dag ruinerat av dem som länge styrt här, säger Jean-Guy Talamoni, regional talman och allianskamrat med Simeoni, till Le Soir.

"Skulle urartat"

Spaniens hårdföra agerande mot Kataloniens folkomröstning om självständighet tidigare i höstas beklagas av korsikanerna. Gilles Simeoni varslar samtidigt för att ett likadant agerande från fransk sida skulle få helt andra konsekvenser.

– Det var heroiskt av katalanerna att inte svara på våldsamheterna. På Korsika skulle det garanterat ha urartat, säger den regionale regeringschefen till belgiska Le Soir.

Bryssel, TT:s korrespondent