Kraftig högersväng i Tjeckiens val

Publicerad 2017-10-21

Tjeckien. Tjeckerna har röstat för att lägga makten i miljardären Andrej Babis händer. När Babis, kallad "Tjeckiens Trump", och hans parti Ano bildar regering ska det bland annat leda till sänkta skatter och motstånd mot de flyktingkvoter EU vill genomföra.

Babis har själv en rättsskandal i hälarna: Han anklagas för att ha tagit emot två miljoner euro i EU-stöd som hans företagsimperium inte skulle ha haft rätt till. Men valsegern beror delvis på att han utlovat åtgärder mot korruptionen.

När nästan alla röster räknats hade Ano ett ointagligt försprång. Enligt rösträkningen slutar Ano på runt 30 procent. Näst störst blir högerpopulistiska och Europakritiska SPD med omkring 11 procent.

Nio partier väntas få mandat i det nya parlamentet.

En paradox

Tjeckien behöver en "ny regering som verkligen tacklar människors problem", sade Babis när han själv hade röstat i fredags. Men hans parti väntas få svårt att skrapa ihop en stabil regering. Inför valet kom kritiska röster från flera håll som tvekade inför perspektivet att regera med Babis som är bedrägerimisstänkt.

I själva verket har Tjeckien haft snabb tillväxt, en statsbudget i balans och den lägsta arbetslösheten i EU under de senaste fyra åren. Men regeringspartiet, Bohuslav Sobotkas socialdemokrater, har inte kunnat dra några växlar på det.

– Det finns en skepsis mot utlänningar. Det är paradoxalt i förhållande till att ekonomin är så god att det är brist på arbetskraft, säger Danmarks ambassadör Ole Frijs-Madsen till nyhetsbyrån Ritzau.

– Man överväger att ta in ukrainare, men det är också en omdiskuterad fråga, säger han.

En partner

Ano är det första parti som lyckas bryta mittenpartiernas dominans. Men Ano kommer att behöva minst en samarbetspartner.

Vice partiledaren Jaroslav Faltýnek säger enligt Reuters att Ano är inställt på att tala med alla partier i parlamentet. Valresultatet kommer enligt Faltýnek att ge Ano möjlighet att förverkliga sitt program - skatterna kommer inte att höjas.

TT-AFP-Reuters