Frågor kvarstår om polsk flygkrasch

Publicerad:
Uppdaterad:

Warszawa/Moskva. Utredningen av flygolyckan som utplånade Polens samhällselit har ännu inte gett klara besked om orsaken.

Tiotusentals chockade landsmän fortsatte på måndagen samlas för att visa sin respekt för de förolyckade.

Några tekniska problem med det polska presidentplanet har inte kunnat fastställas. Planet kapade träd på väg mot landning i tät dimma i Smolensk. I medier förekommer spekulationer om att president Lech Kaczynski personligen skulle ha beordrat piloten att landa där, trots att de ryska flygledarna hade föreslagit andra alternativ.

Den polske riksåklagaren Andrzej Serement fick frågan på en presskonferens på måndagen.

– I det här skedet av utredningen finns det ingen sådan information, svarade Serement.

Något liknande ska ha hänt 2008 då Kaczynski flög till Georgien för att uttrycka sin solidaritet under kriget med Ryssland. Han ska ha blivit mycket irriterad på piloten som av säkerhetsskäl vägrade landa i Tbilisi.

"Svårt att förstå"

En annan uppgift som haveriutredarna har att granska kommer från Pavel Plusnin, den ryske flygledare som sist var i kontakt med besättningen på presidentens Tupolev 154, innan planet kraschade i lördags. Till en nyhetsportal i Moskva sade Plusnin att han hade svårigheter att förstå besättningen, som enligt honom talade dålig ryska.

– Siffror var svårt för dem, så jag kunde inte bestämma deras höjd, sade han.

Undersökning av olycksplanets "svarta lådor" bekräftar enligt ryska myndigheter att besättningen varnades för det dåliga vädret i Smolensk.

Reseregler ses över

– Rekommendationen att fortsätta till en alternativ flygplats blev inte bara förmedlad, utan mottogs också av besättningen, sade Rysslands vice premiärminister Sergej Ivanov.

Ytterligare en fråga som dröjer sig kvar är hur det kom sig att den polska samhällseliten reste med samma plan.

Polens tillförordnade president Bronislaw Komorowski lovade en översyn av reglerna för de högsta statstjänstemännens resor.

Stoftet av president Lech Kaczynski, som flögs till Warszawa i söndags, läggs på lit de parade på tisdagen för att ge folket tillfälle att ta farväl. Sedan katastrofen blev känd har tiotusentals polacker spontant samlats för att kondolera olycksoffren. Sörjande anhöriga till andra olycksoffer har flugits till Ryssland för att med stöd av psykologer hjälpa till med identifieringen av offer. I många fall krävs DNA-analyser.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: