Utrikes

Kerry och Lavrov diskuterar Syrien

UTRIKES

Kiruna. När USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov träffades i Kiruna i går diskuterades konflikten i Syrien och planerna på en internationell fredskonferens i Jordanien.

Kerry informerade Lavrov om sina samtal med de syriska rebellerna. Kerry sade också att han ska delta i ett möte med nätverket Syriens vänner i Jordanien i nästa vecka.

– Jag och min vän Sergej Lavrov hade mycket bra diskussioner i går kväll, inte minst om situationen i Syrien. Vi anser båda att mycket arbete återstår i den frågan, som var och en av oss måste utföra under de kommande dagarna, sade Kerry i dag.

– Vi är mycket optimistiska om att vi kan få jobbet gjort. Vi har båda varit i kontakt med FN, med Ban Ki-Moon och andra och alla är ense om att arbeta mycket hårt, med målet att få parterna till förhandlingsbordet, sade Kerry.

Sergej Lavrov bekräftade Kerrys bild av att diskussionerna, bland annat om Syrien, varit mycket givande.

Han framhöll att det nu gäller att se till att få stöd för fredsplanerna från alla parter i Syrien, både oppositionsgrupperna och regimen.

Efter Lavrovs besked tog Kerry till orda igen.

– Får jag också understryka att både Ryssland och USA anser att det är extremt positivt och konstruktivt att vi arbetar tillsammans för att få till stånd en fredsresolution, sade han.

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt har diskuterat Syrienfrågan med USA:s och Rysslands utrikesministrar under besöket i Kiruna.

– Jag har talat mycket om Syrien både med John Kerry och Sergej Lavrov. Situationen på marken är förfärlig och alarmerande. Vi har ju hela tiden sagt att det enda som kan få stopp på detta är en politisk lösning, det förutsätter att Ryssland och omvärlden talar med varann och kan börja röra detta framåt, sade Carl Bildt vid en pressträff efter ministermötet.

– Jag är mycket nöjd med de samtal som varit i Kiruna, och det tycker jag kom väl till uttryck i både det som John Kerry och Sergej Lavrov sade här. Det gäller bara att den här Kirunaandan kan föras vidare, sade Bildt.

TT: Har samtalen i Kiruna varit avgörande för Syrienfrågan?

– Jag tror det är ett viktigt steg som tagits och jag hoppas att det bryter en tendens som gått alldeles åt fel håll allt för länge. Men det är väldigt mycket som återstår, väldigt mycket, sade Carl Bildt.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes