Många nya tips efter fantombild

Publicerad 2013-10-15

London. En flod av tips om den försvunna Madeleine McCann har kommit in sedan nya fantombilder på en potentiell misstänkt visats i tv.

Det var brittisk polis som offentliggjorde datorframställda fantombilder på en ny misstänkt i det uppmärksammade fallet med den brittiska flickan, som försvann i Portugal maj 2007.

Nya teorier om försvinnandet togs upp i BBC:s Crimewatch i går kväll. Brittisk polis återupptog i juli utredningen och har bland annat reviderat tidslinjen kring försvinnandet.

Polisens uppmaning till allmänheten om att höra av sig med tips har väckt oväntat stor respons, uppger BBC samt brittisk polis. Enligt polisen har man fått över 300 samtal och 170 mejl.

Många tips kom från personer som befann sig i Praia da Luz i Portugal när flickan försvann, och är enligt polisen "användbara".

Den portugisiska polisutredningen inriktades tidigt på en person som setts bära på ett barn nära den lägenhet där den treåriga Madeleine försvann. Men Andy Redwood, som leder polisutredningen, säger till Crimewatch att den mannen nu har avförts från utredningen. I stället fokuserar polisen på vittnesmål om en annan man som setts bära ett barn, 45 minuter senare.

Redwood säger att de nya bevisen kan tyda på att det rörde sig om en planerad kidnappning.

Den brittiska polisen uppges också ha kontaktat andra länders polisorganisationen med begäran om hjälp. Den norska kriminalpolisen bekräftar att den fått en sådan begäran, enligt Verdens Gang, men ger inga detaljer.

TT-AFP-Reuters