Utrikes

Bildt: Tydlig och stark röst från EU

UTRIKES

Bryssel. I dag samlas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera den spända situationen i Egypten. Utrikesminister Carl Bildt (M) vill att EU starkt fördömer utvecklingen i landet.

– Europas röst måste vara tydlig och stark. Att fördöma den våg av repression, våld och dödande som vi har sett, framför allt från regimens sida men också från den andra sidan, i Egypten den senaste veckan: det är det viktiga, säger han till TT och andra svenska journalister på plats inför mötet i Bryssel.

Tuffa ord, men också erbjudande om medlingshjälp, väntar sannolikt Egypten.

– Det handlar om att hitta ett sätt för Europa att hjälpa Egypten att komma bort från det som råder nu, till något som den stora majoriteten av befolkningen vill ha, sade EU:s utrikeschef Catherine Ashton i går, enligt Reuters.

Bildt kräver också att de ansvariga ställs till svars - även om han samtidigt konstaterar att det knappast är enkelt.

– Det går att kräva det. Sedan får vi se vad som händer, men det är ju fullt rimligt att man försöker klargöra ansvaret för detta och förr eller senare ställer de ansvariga till svars. Vi talar ju om omkring 1 000 döda på tre dagar. Vi talar om många tusentals gripna. Vi talar om undantagstillstånd. Jag tror inte att detta kommer att inträffa i morgon, men historien är rätt lång så förr eller senare kommer det förmodligen att ske.

Att EU med en kraftig markering mot Egypten riskerar att förlora sitt inflytande i landet tror han inte.

– Förr eller senare så måste det komma en politisk fas. Och då tycker jag det är viktigt att vi har talat med en tydlig röst, att man vet var Europa står. Jag tror att det ökar våra möjligheter till långsiktigt inflytande.

Saudiarabien manar västvärlden att inte vidta åtgärder som hindrar den egyptiska regeringens försök att "uppnå stabilitet" i landet.

– Vi förväntar oss att världssamfundet ska stödja den egyptiska regeringens försök att uppnå vad vi alla strävar efter, säkerhet, stabilitet och välstånd, säger utrikesminister Prins Saud al-Faisal till AFP.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes