Utrikes

Carlsen har greppet om VM-titeln

UTRIKES

Stockholm. Efter sju spelade partier står schackvärldsmästaren Viswanathan Anand fortfarande utan vinst.

Allt talar för att den norske utmanaren Magnus Carlsen är på väg att ta över VM-titeln.

Dagens parti slutade i remi (oavgjort) efter bara 32 drag i en kontrollerad tillställning.

VM-matchen avgörs på ett hotell i Anands hemstad Madras (Chennai). Han hade fördelen att spela med vita pjäser och skulle behövt en seger.

– Jag hade hoppats att klara av att pressa honom lite. Men jag förmådde inte det, för att vara ärlig, sade den 43-årige indiern på pressträffen efteråt.

Sedan de fyra första partierna gått till remi vann den 22-årige norrmannen de två följande partierna, ett ryck mot ointagliga 6,5 poäng. Han leder nu med 4,5-2.5.

– Remi var helt okej. Jag leder så det passade mig bra, sade utmanaren som inte ser ut att ha problem med favorittrycket.

Dramatiskt blev det ändå på måndagen. Kort före det sjunde partiet försvann Carlsen in i ett vilorum. Med drygt tio sekunders marginal hann han tillbaka och undvek diskvalificering.

Vad den sena ankomsten berodde på kunde norska medier inte direkt reda ut. Annars är ingen detalj för liten att rapportera om i ett numera schacktokigt grannland.

Alla stora norske medier är på plats i Madras. NRK direktsänder i tv och under ett av förra veckans partier, som varade i fem timmar, noterades 456 000 tittare.

Enligt experter som tidningen VG anlitat är sannolikheten över 90 procent att Carlsen blir ny världsmästare. I så fall den förste från Västeuropa efter andra världskriget.

– Detta är psykologi. Om Anand skulle vinna ett parti kan det förändra allt, säger utmanarens manager Espen Agdestein.

– Det är viktigt att han och vi i teamet runt honom inte tar något för givet.

Men faktum är att Anand inte har slagit Carlsen sedan december 2010. Och nu måste han nå minst två segrar på de återstående fem partierna för att kunna försvara titeln.

Det åttonde partiet inleds i morgon förmiddag svensk tid. Carlsen med vita pjäser. Fördel Norge.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes