Utrikes

Annan kritiserar Kenyas regering

UTRIKES

Nairobi. Förre FN-chefen Kofi Annan är djupt kritisk mot att Kenyas samlingsregering inte inrättat en specialdomstol för dem som låg bakom oroligheterna förra året. Nu kan de ansvariga hamna hos den FN-stödda domstolen ICC.

I torsdags hade kenyanska parlamentet väntats godkänna bildandet av en specialdomstol, men en del ledamöter var inte närvarande och andra röstade emot förslaget med motiveringen att kenyanerna ändå knappast skulle lita på en lokal domstol.

Minst 1 300 människor dödades och över 300 000 drevs bort från sina hem under oroligheterna, som utbröt efter de allmänna valen i slutet av december 2007. Konflikten fick starka drag av etnisk rensning, eftersom de båda rivalerna - president Mwai Kibaki och dåvarande oppositionsledaren Raila Odinga - tillhör olika etniska grupper.

Hemlig lista

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan ledde den medling som resulterade att rivalerna bildade en samlingsregering med Odinga på den nyinrättade posten som premiärminister.

Annan har i ett förseglat kuvert en lista med namnen på tio högt uppsatta politiker och affärsmän som anklagas för uppvigling till etnisk rensning. Han hade gett parlamentet en frist till slutet av februari att genomföra den författningsändring som krävs för att en specialdomstol skulle kunna inrättas.

Eftersom så inte verkar bli fallet, väntas listan snart överlämnas till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, som får ta ställning till om de utpekade ska åtalas och begäras utlämnade.

Avgångsmaning

En minister i samlingsregeringen uppmanade på fredagen både Kibaki och Odinga att avgå för att de inte fått sina partikamrater att fatta det nödvändiga beslutet.

Samtidigt kom skarp kritik mot de båda politiska ledarna i en rapport, beställd av medlargruppen, från konsultföretaget South Consulting. I rapporten anklagas myndigheterna för att inte ha hanterat våldsutbrotten konsekvent och sakligt och för att ha tillgripit odemokratiska metoder för att tysta kritik.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes