Utrikes

Dödlig industriolycka i domstol

UTRIKES

Toulouse. 30 människor dödades och tusentals skadades när en lagerbyggnad med kemikalier exploderade i Frankrike 2001, landets värsta industrikatastrof i efterkrigstid.

På måndagen inleddes rättegången mot ett dotterbolag till franska energijätten Total.

Explosionen inträffade bara några dagar efter 11 september-attentaten i USA och väckte först farhågor om en terrorattack. Men den teorin avvisades av utredare, som tror att det rör sig om en olycka.

300 ton ammoniumnitrat förvarades i konstgödselfabriken AZF i utkanten av Toulouse, som ägdes av Totals dotterbolag Grande Paroisse. Explosionen, som går att jämföra med en mindre jordbävning, skapade en 50 meter vid krater och förstörde eller skadade 30 000 bostäder och arbetsplatser.

Både Grande Paroisse och anläggningens före detta chef har åtalas för bland annat dråp och brott mot arbetslagstiftningen. Enligt en expertrapport finns det bevis för "en rad fel och försumlighet" vid fabriken och bristande medvetenhet hos personalen om farorna med nitrater.

Total avvisar utredarnas version av det som hände, men Grande Paroisse har sedan explosionen betalat 20 miljarder kronor i ersättning till offren.

Rättegången beskrivs som den största någonsin i Frankrike. Den hålls i en sal med tusen sittplatser och mängder av experter ska höras under de fyra månader målet kommer att pågå. Allt ska, trots invändningar från Total, filmas med hänvisning till rättegångens "historiska" betydelse.

Kameror har bara tillåtits i franska rättssalar tre gånger tidigare, då krigsförbrytare med nazistkopplingar åtalats.

Dom i målet väntas först i november.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes