Utrikes

Pakistansk armékritik av USA-stöd

UTRIKES

Islamabad. Pakistans parlament började på onsdagen debattera USA:s bistånd till landet och de förbehåll som det är förknippat med.

Pakistanska armén anser att biståndsvillkoren hotar landets suveränitet.

President Asif Ali Zardari har avfärdat oron för att de amerikanska förbehållen skulle undergräva Pakistans suveränitet. Men att armén öppet kritiserar vad som borde vara en fråga för landets politiker och diplomater väcker farhågor för en konflikt med de civila ledarna. Och det kan enligt bedömare komma att öka oppositionens tryck på regeringen och leda till ett oroligare inrikespolitiskt läge.

USA:s kongress godkände i förra veckan ett förslag om att trefaldiga stödet till Pakistan till 1,5 miljarder dollar per år de kommande fem åren. Beslutet träder i kraft när president Barack Obama har skrivit under det.

En avsikt med det kraftigt höjda stödet är att bygga en ny relation till Pakistan som mer är inriktad på samhällsbygge och ekonomisk utveckling än på militärt samarbete.

Men i ett försök att mildra oron över att den pakistanska militären ska fortsätta att hålla militanta extremistgrupper under armarna föreskriver lagen att det militära biståndet dras in om Pakistans stöd till "terrorister" inte avbryts.

Biståndslagen avkräver också Pakistan samarbete för att avveckla nätverk som spritt kärnvapenteknik till andra länder.

Vidare ska den civila regeringens kontroll över armén utvärderas.

I ett uttalande efter ett möte mellan Pakistans ledande generaler på onsdagen betonades att landet är en suverän stat och att klausuler som påverkar nationens säkerhet är "djupt oroande".

Samtidigt underströk militärledningen att det är parlamentets sak att debattera frågan och regeringens sak att ge USA besked.

Under parlamentsdebatten försäkrade premiärminister Yousuf Raza Gilani att den amerikanska lagen inte är bindande för Pakistan.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes