Utrikes

Klart slut för USA:s krig i Irak

UTRIKES

Camp Lejeune. Om 18 månader ska USA:s krig vara över i Irak. Tiotusentals soldater blir ändå kvar i minst ytterligare ett år.

– Den 31 augusti 2010 kommer vårt stridsuppdrag i Irak att avslutas, talade USA:s president Barack Obama på marinkårsbasen Camp Lejeune utanför Jacksonville i North Carolina.

Orden möttes direkt av applåder från de församlade soldaterna, som presidenten särskilt vände sig till.

– Tack vare er insats och era uppoffringar har situationen i Irak förbättrats. . . Ni har blött för era bästa vänner och för okända irakier. . . Så många av er har stridit kvarter för kvarter, provins för provins för att ge det irakiska folket en bättre framtid, sade han.

Beslutet innebär emellertid inte att alla USA-soldater åker hem redan nästa år. I planen ingår nämligen att en styrka på mellan 35 000 och 50 000 ska stanna i Irak för att utbilda den irakiska armén och utföra "begränsade anti-terroristinsatser".

– Tvivla inte på detta: Irak är ännu inte säkert och svåra dagar väntar oss. Våldet kommer att fortsätta tillhöra vardagen i Irak, sade Obama.

Innan årsskiftet 2011/2012 ska dock USA:s soldater helt ha lämnat Irak, i enlighet med det avtal som Obamas företrädare George Bush undertecknade med Iraks premiärminister Nuri al-Maliki i december.

Christopher Hill, tidigare amerikansk chefsförhandlare i sexpartssamtalen om Nordkorea, blir USA:s nye ambassadör i Irak.

För närvarande finns totalt 142 000 USA-soldater i Irak.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes