Mulla Krekar

Mulla Krekar gripen i Oslo

Av: 

Aftonbladet

UTRIKES

Oslo. I dag meddelade Oslopolisen att mulla Krekar gripits av säkerhetspolisen PST och Oslopolis.

Krekars advokat Arvid Sjödin sade till NTB att han inte informerats om gripandet.

Den terrormisstänkte islamistledaren mulla Krekar dömdes i går vid Oslo tingsrätt till fem års fängelse för mordhot mot namngivna personer, för terrorhot samt för att ha uppmanat till brott. Mulla Krekar överklagade domen på stående fot. Bland dem som mulla Krekar mordhotat finns Höyres partiledare Erna Solberg.

Hon skrev under ett avvisningsbeslut mot Krekar. Avvisningen har inte kunnat verkställas eftersom han riskerar avrättning i hemlandet Irak.

Krekars andre advokat Brynjar Melling avslöjade senare att mulla Krekar överväger att ställa upp som vittne i Breivikrättegången som inleds den 16 april.

Det är Breivik själv som önskat kalla mullan som vittne eftersom han anser att de har samma syn på världen: Att västvärlden och den muslimska världen är i krig. Breivik vill kunna leda i bevis att han är tillräknelig och bör dömas därefter.

Det är också mulla Krekars tidigare uttalande i stil med "muslimer förökar sig som myggor" och "år 2050 kommer 30 procent av Europas invånare att vara muslimer" som fått Breviks advokater att se likheten med Breviks egna uttalanden.

Tidigare har två andra kända norska islamister med extremistiska åsikter, Arfan Bhatti och Mohyeldeen Mohammad, sagt att de är beredda att vittna i Breivikrättegången. Även de är kallade av försvaret.

TT-NTB

Publisert:

LÄS VIDARE

Mulla Krekar dömd till tolv års fängelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Mulla Krekar

Terrorbrott

Oslo