Upptrappning i libanesisk gränszon

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Striderna i det flyktingtäta libanesiska gränsområdet mot Syrien fortsätter efter helgens upptrappning.

Nu råder tvivel om huruvida Libanons armé kan kontrollera situationen.

Eldstriderna mellan den libanesiska armén och rebeller från kriget i Syrien fortsatte på måndagen kring den libanesiska staden Arsal, enligt nyhetsbyråer.

Det syriska inbördeskriget har tidigare spridit sig över gränsen i form av bland annat raketattacker och självmordsbombare. Men helgens angrepp på libanesiska militärposteringar är de mest omfattande hittills.

– Att det har eskalerat så här pass mycket är naturligtvis väldigt allvarligt, och det är inte säkert att Libanons armé kan hantera det, säger Magnus Norell, forskare med inriktning på Mellanöstern.

Vedergällning

Lördagens attacker utfördes efter att libanesisk militär gripit en misstänkt syrisk rebelledare i området. Enligt armén har mannen erkänt att han tillhör al-Qaidas syriska gren, al-Nusra, och även angriparna sägs ha kopplingar till extremiströrelserna IS och al-Qaida.

Under de senaste tre dagarna har minst 16 libanesiska soldater dödats och tiotals kan ha tillfångatagits. En libanesisk militärkälla uppger att över 50 milismän har dödats i striderna, enligt Reuters.

Flyktingar i kläm

De fler än 100 000 syriska flyktingar som uppskattas bo i och kring Arsal har bytt en riskzon mot en annan.

"Den humanitära situationen är väldigt dålig. Det finns ingenstans att ta vägen för flyktingarna. De boende är skräckslagna", skriver en syrisk aktivist i området i ett sms till Reuters.

Spänningarna förvärras av att många flyktingar sympatiserar med rebellerna, medan libanesiska Hizbollah strider tillsammans med den syriska armén.

– Libanon ligger risigt till. Det är nästan lika många flyktingar i Libanon nu som det är libaneser, och det är ju naturligtvis ohållbart i längden, säger Norell.

TT

Publicerad: