Utrikes

Ny prövning för syriska flyktingar

UTRIKES

Stockholm. I ett försök att få stopp på flyktingströmmen har Libanon infört krav på visum för syrier.

– Det kommer att driva folk in i ännu mer desperation, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.

Libanon har överväldigats av flyktingströmmen från det krigshärjade grannlandet Syrien. I ett försök att få kontroll på situationen har landet nu infört visumkrav för syrier. Inrikesminister Nouhad Machnouk försvarade det kontroversiella beslutet under en presskonferens på måndagen sedan de nya reglerna trätt i kraft, skriver den libanesiska tidningen Daily Star.

"Öppen" dörr

– Det finns 1,5 miljoner syrier i Libanon, bland dem är 1 070 000 registrerade som flyktingar. Det är tillräckligt. Libanon har ingen möjlighet att ta emot fler, sade Nouhad Machnouk och tillade att dörren står öppen för "berättigade syften" såsom arbete, besök eller medicinska ändamål.

Enligt en av inrikesministerns rådgivare kan undantag från visumkravet på grund av humanitära skäl fortfarande komma att göras, skriver nyhetsbyrån AFP.

Libanon har länge varnat för att man inte längre klarar av att hantera de ekonomiska och sociala utmaningar som följt på flyktingvågen. Agget mot syrierna har dessutom ökat i takt med att lönerna sjunkit och hyreskostnaderna stigit.

Kritik mot EU

Ansvaret för de människor som tvingas fly undan kriget i Syrien måste delas av omvärlden, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

– Libanon har tagit emot otroligt många flyktingar, det finns en gräns för hur mycket de klarar av. Lösningen är självklart inte visumtvång, utan omvärlden måste ta större ansvar. Amnesty är kritiskt till att EU-länder inte betalar vad de lovat när det gäller flyktingar i de syriska grannländerna, och inte heller tar emot flyktingar.

Desperationen kommer att växa när visumkravet gör det svårare för människor att lämna Syrien, tror Löfgren.

– Flyktingsmugglare kommer att kunna göra sig ännu mer pengar, säger hon och nämner de flertal "spökskepp" med migranter som övergivits av smugglare i Medelhavet den senaste tiden som exempel på hur situationen utnyttjas.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes