Utrikes

Ryssland bygger kärnkraft i Egypten

Av: 

TT-Aftonbladet

UTRIKES

Ryssland ska bygga Egyptens första kärnkraftverk. Det meddelar ryske presidenten Vladimir Putin efter ett möte med sin egyptiske kollega - som fick en kalasjnikov i present.

Putins första besök i Kairo på ett decennium är ett försök att stärka relationerna länderna emellan vid en tidpunkt då Egyptens band till USA försvagats. Bedömare anser också att mötet med egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi är ett sätt för Putin att visa att Ryssland inte är isolerat, trots den pågående krisen i Ukraina.

Ryssland var även en av de första staterna som erkände al-Sisi som president förra året.

Tisdagens överenskommelse är en avsiktsförklaring som innebär att ett kärnkraftverk byggs i Dabaa vid egyptiska Medelhavskusten. Redan på 80-talet fanns planer på att uppföra ett verk på samma plats, men de skrinlades efter katastrofen i Tjernobyl 1986.

Det två dagar långa presidentmötet omgavs av pompa och ståt. Putin välkomnades av hedersvakt och salut. Huvudstråken i Kairo kantades av affischer med den ryske ledaren, där han hälsades på ryska, arabiska och engelska.

Putin återgäldade med att skänka al-Sisi ett vapen - en kalasjnikov, en automatkarbin döpt efter den ryske konstruktören Michail Kalasjnikov.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes