Utrikes

Megatorka kan drabba västra USA

UTRIKES

Klimathot. Användandet av fossila bränslen måste minska. Annars riskerar en långvarig och återkommande "megatorka" att drabba västra USA.

– Jag blev uppriktigt förvånad över hur torr framtiden ser ut att bli, säger Toby Ault, vid Cornell University.

Torkan i sig är egentligen inte värre än de vi redan fått uppleva under 1900-talet. Däremot kommer framtida torrperiod att hålla i sig under en mycket längre tid - i minst 35 år, rapporterar AFP.

Varningen kommer från forskare vid flera amerikanska universitet och är den första studien som pekar på att kommande torrperioder kan bli värre än de som drabbade mänskligheten under 1200-talet och som misstänks vara anledningen till vissa kulturers undergång.

– Jag ser på de framtida megatorra perioderna som långsamma naturkatastrofer som vi kan klara av genom riskhantering, säger Toby Ault, assisterande professor vid Cornell University till AFP.

Samtidigt menar han att riskerna är större idag på grund av en ökad befolkningsmängd och ett större beroende av tillgången på vatten. Kommande torrperioder får helt enkelt tidigare torkor att framstå som "pittoreska promenader genom lustgården", enligt forskarna.

Västra USA har upplevt torka under elva av de senaste 14 åren.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes