Tillståndet kritiskt för skjuten polis

UTRIKES

Danmark. En polis sköts på nära håll med en .22-kalibrig pistol. Hans tillstånd beskrivs som kritiskt. Den utpekade gärningsmannen är gripen och verkar ha agerat ensam.

Det var vid ett poliskomplex i Albertslund i västra Köpenhamn som en av polisens hundförare på tisdagsmorgonen träffades av ett skott i huvudet.

Inledningsvis meddelade polisen att hundföraren väntades överleva, men på tisdagskvällen rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau att den 43-årige polismannens tillstånd förvärrats och är kritiskt.

Kaliber .22

Vid en pressträff uppger polisinspektören Svend Foldager att en skytteklubb i närheten av brottsplatsen kvällen innan anmälde att en .22-kalibrig pistol hade stulits. Just den typen av vapen tros ha använts när hundföraren sköts.

– När personen var några få meter från polismannen sköt han med en kaliber .22-pistol på 3-4 meters avstånd, säger Svend Foldager enligt Ritzau och tillägger att vapnet ännu inte är återfunnet.

Något känt motiv finns inte. Kort efteråt greps en misstänkt gärningsman. Då visste inte myndigheterna vad som låg bakom, så skärpt bevakning av många polisstationer och andra platser över hela Danmark beordrades. Men vid lunchtid kände sig polisen säker på att skytten agerat ensam och alla extraordinära åtgärder blåstes därmed av.

– Allt tyder på att han var helt ensam om det. Det finns ingenting som tyder på något annat, säger polisdirektör Mogens Lauridsen, enligt Ritzau.

Psykiskt sjuk

Enligt Lauridsen tyder händelseförloppet på att den misstänkte gärningsmannen är psykiskt sjuk. Polisen har inte kommit i kontakt med vittnen.

Ekstra Bladet rapporterade tidigt om gripandet i Albertslund.

– De undersökte en man. Han fick ta på sig en vit dräkt och kastades in i polisbilen, sade ett vittne till tidningen, och tillade att poliserna var försedda med andningsmasker.

TT