Utrikes

Fransk oro för julterror

UTRIKES

Frankrike. Nya gripanden i Frankrike väcker oro för terrorhot mot landets många julmarknader.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve varnar för att säkerheten inte kan garanteras.

Samtidigt som det spikas och fejas på julmarknadsbodarna i Strasbourg rapporteras om att fyra personer i staden gripits under helgen, misstänkta för att ha planerat nya terrordåd i Frankrike.

Totalt ska sju personer i åldrarna 29 till 37 år ha gripits under natten mot söndagen, berättade inrikesminister Cazeneuve på en presskonferens i Paris.

– Terrorhotet på vår mark har aldrig varit så stort. Helt riskfritt kan inte garanteras av någon och den som lovar det ljuger till det franska folket, sade Cazeneuve enligt AFP.

Var och när de nu gripna ska ha planerat att slå till är ännu oklart. Enligt Strasbourgs borgmästare Roland Ries ska dock stadens urgamla julmarknad - med anor från 1500-talet - inte ha varit ett mål.

Årets marknad invigs på fredag och har redan ökat säkerheten rejält för att exempelvis förhindra terrordåd liknande det i Nice i somras, då en man körde in en lastbil i folkmassan som firade den franska nationaldagen.

Enligt borgmästare Ries förfinas nu säkerhetsåtgärderna ytterligare. Men marknad ska det ändå bli.

– Om inget sker eller några direkta eller allvarliga hot kommer så ska julmarknaden hållas, lovar Ries enligt tidningen Le Quotidien.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes