Förre gerillaledaren vill leda Kosovos regering

Uppdaterad 2017-06-12 | Publicerad 2017-06-11

Kosovo. En koalition ledd av det regerande Kosovos demokratiska parti (PDK) ser ut att segra i Kosovos tredje val sedan självständighetsförklaringen från Serbien 2008. En tidigare gerillaledare gör anspråk på premiärministerposten.

Den PDK-ledda koalitionen får 34,3 procent av rösterna, enligt prognoser när 70 procent är räknade, enligt den oberoende organisationen Demokrati i handling. Oppositionspartiet Vetevendosje får 26 procent och en koalition ledd av PDK:s tidigare regeringspartner LDK får 25,8 procent.

– Med det här resultatet är vi skyldiga att bilda regering och det ska vi göra, säger Ramush Haradinaj, koalitionens premiärministerkandidat.

Han tillhör det lilla partiet Allians för Kosovos framtid (AAK). Om han blir premiärminister väntas relationerna med Serbien försvåras, eftersom den tidigare gerillaledaren är efterlyst av Belgrad misstänkt för krigsbrott under Kosovokriget.

Nyvalet utlystes av president Hashim Thaci sedan regeringen förlorat en misstroendeomröstning i maj. Premiärminister Isa Mustafas regering har anklagats för att ha svikit sina vallöften och allmänt inte lyckats rycka upp landet ur en djup svacka.

En oförutsägbar faktor är den nya domstol som inrättas i Haag för att bland annat ta upp krigsbrott begångna av medlemmar i gerillan UCK i kriget i slutet av 1900-talet. Bland de utpekade finns president Thaci och det utgående parlamentets talman Kadri Veseli.

Domstolen komplicerar också relationen till övriga Europa, eftersom den är EU-finansierad och placerad i Haag.

1,8 miljoner människor var röstberättigade i söndagens val.

TT-AFP-Reuters