Gatorna fylls av Trumpdemonstranter

USA. Hundratusentals människor marscherar i Washington DC för att kräva rättvisa för alla i det USA som nu styrs av Donald Trump.

– Jag har aldrig varit på en så här stor protestaktion, säger svenska Nora Lorek på telefon till TT.

Det stora demonstrationståget marscherar genom Washington. Svenska fotografen Nora Lorek befinner sig mitt i smeten och hon beskriver stämningen som god. Hon var även på plats under gårdagens installation av president Trump.

– Just känslan i och med att det är så många som är engagerade med planscher gör att det blir stor skillnad mot gårdagen. I går var det mer aggressiv stämning, säger hon.

Hon beskriver deltagarna i marschen som helt vanliga människor.

– Det är många äldre människor, många körs i rullstol av sina barn eller barnbarn och jag ser hur hela familjer håller hand. Det är många som har rest genom hela landet bara för att gå i den här paraden, säger Nora Lorek.

Rosa mössor

Arrangörerna till demonstrationen har meddelat polisen att de väntade sig 200 000 människor till marschen, men folkmassan såg större ut än så, enligt reportrar hos nyhetsbyrån Reuters.

Tunnelbanan i staden meddelar att fram till klockan 11, lokal tid, hade det gjorts 275 000 resor i tunnelbanan, vilket kan jämföras med 193 000 resor för samma period dagen innan, då människor samlades för installationen av Donald Trump som president.

Vid 13-tiden handlade det om mer än 470 000 människor, rapporterar The Washington Post.

Många av människorna har på sig rosa mössor med öron, berättar den amerikanska demonstranten och New York-bon Vanessa Leong för TT på telefon.

– Det var några som började sticka sådana, "pink pussy hats", och det har spridit sig som en löpeld.

"Pussy" anspelar både på kattöron och det kända uttalandet från Trump som löd "grab her by the pussy" (ta tag i fittan).

En annan som marscherar är tv-arbetaren Stephanie Albrycht Wong från Los Angeles. Hon är rädd för den konkreta politik som kan komma med Trump, bland annat vad gäller miljö- och sjukvårdsfrågor. Till exempel har Trump sagt att ska ta bort den sjukvårdsreform som kallas Obamacare, som hon själv är beroende av.

– Jag har astma och jag skulle inte kunna få en sjukvårdsförsäkring på något annat sätt, säger Wong på telefon till TT.

Clinton och Kerry

Republikanen Trump har kritiserats för sin kvinnosyn, och anklagas för allt från sexuella övergrepp till sexistiska kommentarer.

Arrangörerna i Washington understryker att det inte handlar om att uttryckligen protestera mot Trump utan snarare om att gå samman för att kräva rättvisa.

Hillary Clinton har på Twitter uttalat sitt stöd för demonstranterna.

"Tack för att ni står upp för, talar för, och marscherar för, våra värderingar", skriver hon.

Den tidigare utrikesministern John Kerry stöttar också marschen och medverkar själv vid manifestationen.

"Väldigt farligt"

En av de största systermarscherna hålls i New York, men det är inte bara i amerikanska städer som det pågår protestmarscher.

I Paris samlades ett par tusen människor nära Eiffeltornet. En av dem var Andreia Rossi, 39 år från Brasilien som berättade att hon deltog "eftersom jag är kvinna, men också för att jag vill protestera mot allt som Trump representerar".

– Det är väldigt farligt, han har ljugit för alla som röstade på honom och det kan hända i Frankrike också, sade hon till nyhetsbyrån AFP.

I London slöt 100 000 människor upp, enligt arrangörerna, men det var ingen siffra som kunde bekräftas av polisen. Andra europeiska städer där det har demonstrerats i dag är Berlin, Budapest, Amsterdam, Prag, Rom, Barcelona, Genève och Oslo. Det har även hållits demonstrationer i bland annat Johannesburg och Calcutta.

I Sydney deltog flera tusen kvinnor och män i natt, svensk tid, och liknande beräkningar gjordes av journalister som bevakade marschen i Melbourne. I Nya Zeelands storstäder Wellington och Auckland anslöt några hundratal demonstranter.

Totalt förväntades ungefär 600 demonstrationer under parollen Women's March runtom i världen, också i Sverige.

TT

Publisert: