Man ville sälja robotdelar från Nordkorea

UTRIKES

Australien. En man i Sydney greps på lördagen, misstänkt för att ha fungerat som agent för Nordkorea i Australien.

Mannen anklagas för att ha försökt ordna försäljning av bland annat teknologi och komponenter som används i ballistiska robotar på den svarta marknaden, rapporterar Sydney Morning Herald.

Pengarna skulle, om han hade lyckats, ha inbringat tiotals miljoner australiska dollar till Nordkorea.

Enligt polisen fanns han med i diskussioner om att starta en anläggning för att producera robotar och tillhandahålla instruktioner för robotkonstruktion, komponenter, mjukvara och teknisk expertis från Pyongyang, rapporterar AFP.

"Patriotiskt syfte"

Polisen fick upp ögonen för mannen efter ett tips tidigare i år. Han ska ha agerat för ett "större patriotiskt syfte", för att samla in pengar till Nordkoreas regim, uppger Neil Gaughan vid den federala polisen.

– Det här fallet är inte som någonting vi har sett i Australien tidigare, säger han på en presskonferens.

Mannen ska ha varit i kontakt med högt uppsatta nordkoreaner, men inga robotkomponenter ska ha kommit till Australien.

– Vi påstår att all aktivitet ägde rum utomlands, och att det var ett försök av mannen att handla med varor och tjänster för att öka intäkterna till Nordkoreas regering, säger Gaughan, skriver Reuters.

Riskerar fängelse

59-åringen uppges ha rötterna i Sydkorea men har bott i Australien i 30 år och är australisk medborgare. Han anklagas för sex brott. Två har koppling till massförstörelsevapen och de andra handlar om brott mot sanktioner mot Nordkorea.

Om han döms kan han få upp till 18 år i fängelse.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull har informerats om fallet av den federala polisen.

– Det är viktigt att alla länder arbetar outtröttligt för sanktionerna. Ju mer ekonomiskt tryck som kan sättas på Nordkorea, desto tidigare kan regimen komma till besinning, sade han under söndagen.

TT