Åtalade turkiska journalister kvar i häkte

UTRIKES

Turkiet. En av Turkiets mest framträdande undersökande journalister blev utkastad ur rättssalen när rättegången mot 17 journalister från tidningen Cumhuriyet fortsatte. Han och tre andra ska fortsatt hållas fängslade, beslöt domaren.

Måndagens förhandling blev den hetsigaste hittills i det uppmärksammade rättsfallet där medarbetare på regimkritiska Cumhuriyet står åtalade, misstänkta för stöd till terrorgrupper. Rättegången som inleddes i juli har kritiserats av omvärlden som anser att pressfriheten hotas under president Recep Tayyip Erdogans styre.

Journalisten Ahmet Sik anklagade domstolen för att vara kontrollerad av regeringen, vilket fick domaren att ge order om att Sik skulle föras ut ur rättssalen. Anhängare till de åtalade reagerade med att ropa: "Ni kommer alla att ställas till svars en dag" och "Ahmet kommer att bli fri, han kommer att skriva igen".

Riskerar hårda straff

Journalisterna anklagas för medhjälp till terrorism och har enligt åtalet stöttat Gülenrörelsen - som pekats ut för att ligga bakom fjolårets misslyckade militärkupp - samt de terrorstämplade rörelserna PKK och marxist-leninistiska DHKP-C. Men kritiker ser rättegången som ett led i de tillslag mot oberoende medier som följt efter kuppförsöket.

De åtalade riskerar upp till 43 år i fängelse om de fälls. Deras anhängare kallar anklagelserna absurda och ett försök att tysta en av de återstående oberoende tidningarna i landet.

Fortsätter i mars

De flesta av de 17 åtalade har efter hand försatts på fri fot, men är fortfarande under åtal. De fyra som är kvar i häkte är förutom Ahmet Sik tidningens ordförande Akin Atalay, chefredaktören Murat Sabuncu och revisorn Emre Iper.

Rättegången fortsätter den 9 mars. Då hålls den i en domstolsbyggnad intill Silivrifängelset utanför Istanbul, i stället för i den domstolsbyggnad inne i Istanbul där den hittills har ägt rum. Motivet bakom flytten är att upprätthålla säkerhet och ordning, enligt domstolen.

TT-AFP-Reuters