Israel: Fler ambassadflyttar diskuteras

UTRIKES

Israel. Israel är i kontakt med flera länder gällande flytt av deras ambassader till Jerusalem, enligt landets vice utrikesminister Tzipi Hotovely.

– Vi är i kontakt med minst tio länder, några av dem Europeiska, säger hon.

Uttalandet kommer dagen efter att Guatemalas president Jimmy Morales meddelat att landet kommer att flytta sin ambassad. Ett beslut som hyllas av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

"Detta är bara början och det är betydelsefullt", säger Netanyahu i uttalande.

Palestinska myndigheten fördömer beskedet från Guatemala och kallar det "en skamlig och olaglig åtgärd som går stick i stäv med önskemålet från kyrkliga ledare i Jerusalem."

Hotovely nämner inte vilka länder det handlar om, men enligt israelisk radio, som citerar diplomatiska källor, överväger bland andra Honduras, Filippinerna, Rumänien och Sydsudan att flytta sina ambassader.

Tidigare den här månaden erkände USA:s president Donald Trump Jerusalem som Israels huvudstad, något som vände upp och ner på decennier av amerikansk politik, upprörde arabvärlden och allierade i västvärlden.

Jerusalems status är ett av de största hindren för att nå ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad.

I torsdags utmanade 128 länder Trump genom att stödja en icke-bindande FN-resolution som fördömer USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Guatemala och närliggande Honduras var två av nio länder som visade sitt stöd för USA. 35 stater avstod från att rösta.

TT-AFP