Gator blockeras i protester i Venezuela

UTRIKES

Venezuela. Oppositionen i Venezuela har inlett nya protester mot regeringen. President Nicolás Maduro förslag om en ny grundlag ses som ett förtäckt försök att klamra sig fast vid makten.

Runt om i huvudstaden Caracas har oppositionen använt soptunnor, kartonger, trädgrenar och allehanda bråte för att blockera gatorna, i protest mot presidentens senaste drag.

– Vi tror inte på Maduros falska fred, det han har gjort är att lägga mer bränsle på brasan, säger Jesus Gutierrez, en av ett hundratal demonstranter som blockerar en av Caracas huvudgator, till Reuters.

I sitt förstamajtal aviserade Maduro inrättandet av en ny församling med uppdrag att skriva en ny grundlag. Den skulle utses av landets valmyndighet och representera "arbetarklassen" och lokala organ. Ett sådant dekret behövs för att "blockera den fascistkupp" som presidenten anser hotar landet. Han utmålar ofta Venezuela som offer för en USA-ledd fascistisk sammansvärjning.

Om hans planer verkställs skulle den av oppositionen kontrollerade kongressen köras över.

– Vad Maduro i sin desperation föreslår är att Venezuela aldrig mer ska få hålla direkta, fria och demokratiska val, säger nationalförsamlingens talman Julio Borges.

Oppositionsledare har uppmanat sympatisörer att "blockera gatorna" under tisdagen och säger att "megaprotester" ska hållas på onsdagen.

Oroligheterna i landet har den senaste månaden krävt nästan 30 människoliv.

TT-AFP