Självständighetsförklaring skjuts upp

Publicerad:

Spanien. Katalonien kommer att utropa självständighet från Spanien - men inte ännu, meddelar regionpresident Carles Puigdemont.

Han och hans allierade har redan undertecknat självständighetsdeklarationen. Men den är vilande, enligt en talesperson för den katalanska regeringen.

Kataloniens president sade i ett tal inför det regionala parlamentet i Barcelona att han nu hoppas på internationell medling.

– Vi är alltid redo till samtal.

Puigdemont vände sig också till alla dem som i helgen demonstrerade för ett fortsatt enat Spanien.

– Vägen framåt kan inte vara något annat än demokrati och fred, sade Puigdemont.

Den katalanske ledaren fördömde den spanska regeringens "radikala" vägran att förhandla, och sade att han vill skicka ett budskap om dialog till övriga Spanien.

– Vi vill ha ett bättre förhållande till Spanien. Förhållandet har inte fungerat på många år och det håller inte, sade Puigdemont i sitt tal innan han gav beskedet om att verkställandet av självständighetsförklaringen inte kommer att ske direkt.

Ökad polisnärvaro

"Vi föreslår att verkställigheten av självständighetsförklaringen skjuts upp några veckor, för att öppna för dialog", skriver den katalanska regionregeringen på Twitter.

Katalansk polis med förstärkningsvapen hade ökat närvaron kring parlamentsbyggnaden inför det katalanska parlamentsmötet. Minst 20 bepansrade polisfordon blockerade ingångarna till parken utanför parlamentsbyggnaden, rapporterar Reuters.

Utanför avspärrningarna hade flaggviftande självständighetsivrare samlats.

Den spanska centralregeringen förstärkte också säkerheten vid flygplatser och tågstationer i Katalonien inför tillkännagivandet.

"En kupp"

Efter Puigdemonts tal blev reaktionerna blandade i kammaren. Många såg besvikna ut, medan andra applåderade.

Oppositionsledaren i Katalonien, Inés Arrimadas, kallar Puigdemonts framträdande "en kupp", enligt nyhetsbyrån AP. Hon syftar på den del av talet där han förklarade att det katalanska folket har mandat att utropa självständighet.

Arrimadas säger att majoriteten av katalanerna är katalaner, spanjorer och européer och de kommer inte att tillåta att regionledningen "krossar deras hjärtan", skriver AP.

Spaniens centralregering avfärdar vad den kallar en "underförstådd" självständighetsförklaring.

– Det är oacceptabelt att underförstått utropa självständighet för att sedan uttryckligen skjuta upp den, säger en talesperson för regeringen i Madrid till AFP.

"Vet inte var han är"

Den katalanske ledaren vet inte vad han håller på med, säger Spaniens biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría enligt AFP.

– Han vet inte var han är, vart han är på väg och vem han vill gå till, säger hon. och slår också fast att Carles Puigdemont inte är "i en sådan position att han kan föreslå medling".

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har kallat till sig företrädare för de andra partierna för överläggningar om händelseutvecklingen i Katalonien, rapporterar Reuters.

I morgon onsdag kommer den spanska regeringen hålla krismöte för att bestämma hur man ska svara på den katalanska - just nu uppskjutna - självständighetsdeklarationen.

En möjlig konsekvens av en framtida självständighetsförklaring är att Madrid tillämpar artikel 155 i den spanska grundlagen, som ger regeringen möjlighet att ta kontroll över de regionala styrena.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN