Katastrofsituation för civila i Aden

Publicerad:
Uppdaterad:

Jemen. Moskéerna i Aden i södra Jemen uppmanar till heligt krig mot de anfallande Huthirebellerna. Samtidigt skyndar USA på vapenleveranserna till den saudiledda koalitionen som flygbombar rebellmål.

SItuationen för civilbefolkningen i den jemenitiska hamnstaden Aden beskrivs som katastrofal. Under onsdagen fortsatte striderna att rasa på gatorna mellan Huthirebeller och lokala milismän. Via högtalare som annars används för gudstjänster och böneutrop uppmanade moskéer i de centrala delarna av staden invånarna att gå ut i "heligt krig" mot rebellerna. De flesta höll sig dock inne.

– Kriget i Aden finns på varje gata, i varje hörn. Många kan inte fly, säger internationella Röda Korsets talesperson Marie Claire Feghali.

FN varnar för att Jemen står på randen till en humanitär katastrof. Förutom att människor har svårt att lämna striderna, har långa krigsfronter, oanvändbara flygplatser och förstörda hamnar fördröjt nödsändningarna till landet.

Samtidigt fortsätter den saudiledda koalitionen att bomba rebellfästen på flera olika håll i landet. USA meddelade under onsdagen att man skyndar på vapenleveranserna till koalitionen och sätter upp en central för att koordinera underrättelser inom gruppen.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: