Hollande: En krigshandling av IS

Publicerad 2015-11-14

Parisattacken. President François Hollande beskriver attackerna i Paris som en barbarisk krigshandling. Han säger att Islamiska staten (IS) ligger bakom attackerna.

Ledtrådar börjar dyka upp som kan förklara vilka gärningsmännen var.

Hollande säger att IS ligger bakom barbariska attackerna och att de planerades och organiserades utomlands, med hjälp inifrån Frankrike.

Undantagstillstånd råder i landet och gränserna har stängts. Bevakningen har stärkts vid franska beskickningar och andra intressen utomlands. Hollande har också utlyst tre dagars landssorg.

De sju separata attackerna i Paris sent i går kväll var av allt att döma samordnade. Attackerna riktade sig mot platser där många människor var samlade - ett konserthus, en fortbollsarena, barer och restauranger.

IS-uttalande

Islamiska Staten (IS) säger enligt ett officiellt uttalande som nyhetsbyrån Reuters tagit del av att Frankrike inte kommer att ha fred så länge landet fortsätter med sin inslagna politik. Enligt uttalandet står IS bakom attentaten i Paris.

Minst 128 dödades enligt preliminära uppgifter, medan över 250 har skadats, ett 100-tal av dem allvarligt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Syrienkonflikten

Utöver offren är minst åtta gärningsmän döda. Alla av de gärningsmän man känner till bar bälten med sprängämnen. Sju av dem utlöste sina bälten.

Fyra angripare ska ha dödats vid konserthuset Le Bataclan, tre av dem utlöste sina bälten med sprängmedel. Tre ska ha dödats i självmordsdåd nära nationalarenan och den åttonde på en gata i östra Paris.

Ett vittne som fanns inne i konserthuset uppger för AFP att en av angriparna hade yttrat sig om Frankrikes roll i Syrienkonflikten. "Det är Hollandes fel", ska han ha sagt.

Syriskt pass

Ett syriskt pass har påträffats intill en av självmordsbombarnas kropp. Han utlöste sitt bombbälte nära fotbollsstadion, uppger källor med insyn i polisutredningen.

Det skulle kunna röra sig om ett fenomen som det varnats för - att jihadister gömmer sig i flyktingströmmarna till Europa.

I Tyskland greps förra veckan en man i en rutinkontroll på en motorväg. Hans fordon var fullastat med automatvapen, revolvrar och sprängämnen.

– Det finns anledning att tro att det här möjligen har koppling till attackerna, säger Bayerns delstatschef Horst Seehofer.

Den häktade mannen är från Montenegro. Han har vägrat svara i förhör och han har inte anlitat någon försvarare.

En talesman för polisen i Bayern kan inte bekräfta den eventuella kopplingen till attackerna i Paris.

TT