Dödligt våld i Camp Ashraf

Baquba. Flera civila ska ha dödats när irakisk militär drabbade samman med en iransk oppositionsgrupp nära gränsen norr om Bagdad i dag.

Talespersoner för oppositionsgruppen hävdar att minst 22 människor dödats och en av dem sägs vara svensk medborgare.

– Jag håller på att undersöka detta och kan inte bekräfta, säger Camilla Åkesson-Lindblom på UD till Aftonbladet.

Baquba. Minst tre personer dödades när irakisk militär drabbade samman med en iransk oppositionsgrupp i ett läger nära gränsen norr om Bagdad på fredagen.

Talespersoner för gruppen Folkets mujahedin talar om en massaker mot civila och hävdar att 32 människor mist livet och många hundra skadades när irakisk militär attackerade. En av de döda sägs vara en svensk medborgare, enligt TT-AFP, men det är inget som svenska utrikesdepartementet i nuläget har kunnat bekräfta.

– Sveriges ambassad i Bagdad undersöker uppgifterna om att en svensk medborgare har dödats och försöker också bekräfta vad som har hänt där, säger Camilla Åkesson-Lindblom på UD.

UD uppger att det finnas en handfull svenska medborgare i lägret, samt ett tiotal med permanent uppehållstillstånd för Sverige. Det är dock oklart hur många uppehållstillstånd som fortfarande är giltiga.

En grupp svensk-iranier, anhöriga till Camp Ashraf-invånarna, demonstrerade på fredagsmorgonen utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm med anledning av attacken mot lägret.

– De har kommit in i bostadsområden, skjutit med kanoner och automatvapen och kört över folk med pansarfordon. Och USA gör ingenting fast regeringen är ansvarig för beskyddet av invånarna, säger gruppens talesperson Hanif Asyabani som också har sin tvillingbror i lägret.

Iraks general Ali Ghaidan uppgavs i morse, enligt AP, ha sagt att trupperna besvarade de senaste dagarnas provokationer från invånarna i lägret. Enligt Iraks militär har tre personer dödats i sammanstötningar med stenkastare i lägret, rapporterar TT.

Det finns inga oberoende rapporter om händelsen i Camp Ashraf. Videofilmer och bilder som Folkets mujahedin skickat ut visar kravallutrustade soldater och fordon som rycker fram och skadade personer som bärs bort.

Camp Ashraf har cirka 3 500 invånare, skriver TT. Folkets mujahedin grundades 1965 i opposition mot shahen av Iran, och har fortsatt sin motståndskamp mot det islamiska styret i Iran efter revolutionen 1979. Camp Ashraf grundades på 1980-talet, då Saddam Husseins Irak låg i krig med Iran, som en bas för gruppens verksamhet.

USA lovade efter invasionen av Irak 2003 amerikanskt beskydd åt lägret om invånarna lät sig avväpnas. Så skedde också och iranierna fick amerikanska skyddspass. Men när Irak övertog kontrollen över lägret 2009 sade USA att saken är en intern irakisk angelägenhet

USA:s försvarsminister Robert Gates säger att han är oroad över rapporterna om att irakisk militär har attackerat Camp Ashraf och manar till lugn, uppger AFP.

Anhöriggruppen har kontakt med invånarna i lägret främst via olika webbsidor och då och då satellittelefon. De vanliga telefonlinjerna uppges vara brutna. Gruppen kräver att den amerikanska regeringen stoppar "massakern".

– Vi vill också att den svenska regeringen tydligt fördömer attacken mot försvarslösa flyktingar i lägret, säger Hanif Asyabani.

Publisert: