Arresteringsorder mot Gaddafi

UTRIKES

Tripoli. Åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har begärt en arresteringsorder mot Libyens ledare Muammar Gaddafi.

Åklagaren Luis Moreno-Ocampo begär arresteringsorder även mot Gaddafis son Sayf al-Islam, som han kallar Libyens "de facto premiärminister", samt mot Gaddafiregimens säkerhetschef Abdullah al-Senussi.

På en tv-sänd presskonferens sade Moreno-Ocampo att Gaddafi personligen beordrat angrepp mot civila, och att dessa angrepp fortsätter.

– Det har samlats in direkta bevis för order givna av Muammar Gaddafi själv, direkta bevis för att Saif al-Islam organiserat rekryteringen av legosoldater och direkta bevis för al-Senussis deltagande i angrepp mot demonstranter, sade Moreno-Ocampo.

Han tillade att åklagare dokumenterat att de tre har mötts för att "planera operationerna" och att Gaddafi använd sin "totala auktoritet för att begå brott i Libyen".

ICC:s åklagare har arbetat i rekordhastighet i utredningen. Moreno-Ocampo sade att anledningen till det snabba utredningsarbetet är den globala enigheten om att brotten i Libyen måste utredas, även om domare nu måste avgöra om bevisningen räcker för arresteringsordern.

ICC har ingen egen polis, utan är beroende av medlemsländerna för att genomföra arresteringar.

Italiens utrikesminister Franco Frattini uppger att Gaddafi har sökt efter ett sätt att gå i exil

– Det kommer meddelanden från regimens innersta krets, säger Franco Frattini i en tv-intervju enligt AFP.

Han säger att Italien börjat arbeta med FN för att hitta en politisk väg så att Gaddafi och hans familj ska kunna "lämna scenen".

– Vissa pratar i smyg och har börjat säga att Gaddafi söker efter en ärofull väg ut.

Samtidigt säger sig Muammar Gaddafis regim vilja ha vapenstillestånd - om Nato omedelbart stoppar sin militära insats i landet. Det uppgav Libyens premiärminister Baghdadi Mahmudi, efter att han i går söndag träffade FN:s utsände Abdul-Ilah ak-Khatid.

Internationella brottmålsdomstolen väntas i dag begära att Gaddafi, hans son Saif al-Islam och Libyens säkerhetschef grips som huvudansvariga för brott mot mänskligheten i Libyen.

TT-AFP