Utrikes

"Arbetsmiljön viktigare än lönen"

UTRIKES

Göteborg. Arbetsmiljön, den fysiska såväl som psykiska, är en viktigare fråga än lönen eller arbetstiden för många, visar en Sifoenkät.

Nästan dubbelt så många, 32 procent av tusen tillfrågade, prioriterar arbetsmiljön framför högre lön, 17 procent, och flexiblare arbetstid, 18 procent, skriver Göteborgs-Posten.

13 procent vill ha kortare arbetstid och 14 procent lägre pensionsålder. Starkast är stödet för arbetsmiljön bland unga människor, 15-29-åringar, där 47 procent tycker den är viktigast.

Det är viss skillnad mellan de politiska blocken. Bland de borgerliga är det jämnt mellan arbetsmiljön 27 procent, och lönerna, 28 procent. I vänsterblocket anser 35 procent att arbetsmiljön är viktigast mot 14 procent för lönerna.

Men arbetsmiljön har kommit i skymundan, både i fackets prioritering och den allmänna debatten, anser Annika Härenstam som är professor vid Institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

LO kritiserade nyligen den borgerliga regeringen för minskade anslag till Arbetsmiljöverket och till utbildning av skyddsombud.

Men Härenstam anser att nedtoningen inleddes av tidigare regeringar, redan under tidigt 1990-tal.

– Ibland kan man få uppfattningen att arbetsmiljöproblemen är lösta. Så är det ju inte, det visar de här svaren.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes