Kriget mot narkotikan ifrågasätts

Publicerad:
Uppdaterad:

London. En kändistung påtryckargrupp uppmanar den brittiska regeringen att avkriminalisera bruket av narkotika och i stället satsa pengarna på vård av missbrukarna.

.

– Kriget mot narkotikan är ett misslyckande, sade affärsmannen Richard Branson i parlamentet.

Branson, mångmiljardär och brittisk superkändis med sitt imperium av företag i Virginkoncernen, vittnade inför en parlamentarisk kommitté som har i uppdrag att se över landets narkotikapolitik.

Global Commission for Drug Policy är en internationell påtryckargrupp som säger sig eftersträva en mer "informerad och vetenskapligt baserad" diskussion kring bästa sätten att bekämpa narkotikamissbruk. Gruppen utgår ifrån antagandet att det polisiära "kriget mot narkotikan" har misslyckats.

I gruppen ingår en rad kända tidigare ledare som FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, USA:s tidigare utrikesminister George Shultz och EU:s förre utrikespolitiske talesman Javier Solana.

Även andra personligheter som nobelpristagaren Mario Vargas Llosa och entreprenören Richard Branson ingår i gruppen, som bland annat genomför granskningar av internationell drogpolitik.

TT

Publicerad: