Västjournalister dödades i Homs

Publicerad:
Uppdaterad:

Beirut. Den världsberömda amerikanska krigskorrespondenten Marie Colvin vid brittiska Sunday Times och den franske fotografen Remi Ochlik dödades i dag i en granatattack mot den syriska staden Homs. Franska regeringen bekräftar dödsfallen, rapporterar AFP.

– Marie Colvin var ovanligt modig och hängiven. Hon tvekade aldrig att rapportera från olika konflikthärdar, säger TV4:s reporter Rolf Porseryd. Han mötte henne flera gånger på olika uppdrag i bland annat Jordanien och Irak.

Journalisterna dödades när granater träffade ett provisoriskt mediecenter i Baba Amr, en stadsdel som är ett fäste för oppositionen. Byggnaden uppges ha träffats av minst tio granater, uppger Reuters.

Flera andra människor sägs också ha dödats och skadats. Bland de skadade finns tre utländska journalister, säger aktivisten Omar Shaker till AFP.

Vittnen på plats i Homs uppger att en amerikansk journalist är svårt skadad och att hon behöver omedelbar hjälp - men att det är för närvarande är mycket svårt att ta sig till den raserade byggnaden.

– Ingen kan ta sig till byggnaden. Granatattackerna fortsätter, uppger ett vittne.

Den brittiske fotografen Paul Conroy ska också ha skadats i attacken.

Frankrike kräver att dess ambassadör ges fri lejd in i Homs så att skadade journalister kan ges vård. Edith Bouvier från tidningen Le Figaro uppges vara allvarligt skadad.

President Nicolas Sarkozy kräver kollegan Bashar al-Assads avgång.

– Det här visar att nog är nog, den här regimen måste bort, sade Sarkozy.

Den brittiske premiärministern David Cameron hedrade reportern Colvin vid ett parlamentsmöte i dag.

– Detta är en fruktansvärt sorglig påminnelse om de risker som journalister tar för att informera världen om vad som händer, och de förfärliga händelserna som inträffar i Syrien, sade Cameron.

Utrikesminister William Hague sade att "regeringar runt om i världen har ett ansvar att agera utifrån den sanning som berättas - och mångdubbla våra insatser att stoppa al-Assads regim att utföra det föraktfulla fälttåget av terror i Syrien".

Minst 13 personer har dödats, samtliga civila, vid granatattacker i Homs, uppger aktivister till AFP.

Reportern Marie Catherine Colvin var född i USA, men har varit bosatt i London. Colvin har rapporterat från många krig och oroshärdar. Hon överlevde strider i Sri Lanka när hon följde inbördeskriget i landet - men förlorade ett öga vid angreppet som tros ha genomförs av regeringstrupper.

Colvin har även följt konflikten i Tjetjenien där hon rapporterade från rebellernas gömda läger.

Hon var också på plats på Balkan och följde morden på civilbefolkningen när prickskyttar spred skräck i Sarajevo.

Colvins senaste reportage publicerades i söndags i Sunday Times. "Vi lever i fruktan för en massaker", löd rubriken i artikeln om tillvaron i Baba Amr. Tidningen beskrev henne som den enda brittiska journalisten i den belägrade stadsdelen - typiskt för Colvin.

Journalisten Jesper Huor, som bevakat Afghanistan för TT, träffade Colvin på den enorma militärbasen Kandahar Airfield i Afghanistan, där utländska reportrar ofta hängde i väntan på händelser. Atmosfären är tuff bland reportrar på sådana platser, säger Huor, "men hon var inte alls så hård".

– Jag tyckte hon var fantastiskt trevlig och sympatisk - en riktig hårding men med fin attityd, minns Huor.

– Colvin var speciell, såg ut som en Sjörövarjenny med sin svarta lapp över ögat. Vi blev kompisar under en kväll, då hon frågade ut mig om massor av saker om Afghanistan. Men till skillnad från många andra reportrar var hon genuint intresserad, berättar Huor.

Vid granatattacken dödades även den franske fotografen Remi Ochlik, född 1983. Han har arbetat i Haiti, Kongo-Kinshasa och inte minst i Tunisien, Egypten och Libyen i samband med upproren där det senaste året. Hans bilder har bland annat publicerats i Le Mondes magasin, Time och The Wall Street Journal.

Flera journalister har dött i landet på senare tid. Den franske tv-reportern Gilles Jacquier dödades i Homs förra månaden när en granat landade bland en grupp journalister som bevakade protesterna i staden. Deras besök organiserades av syriska myndigheter.

I förra veckan dog The New York Times kände reporter Anthony Shadid av en astma attack när han försökte nå ett oppositionsfäste.

TT-AFP

Publicerad: