Rasistvåld skakar Moskva

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-13

Stockholm. Mordet på en medlem av fotbollslaget Spartak Moskvas mest hårdföra supporterklackar i förra veckan har fört staden till randen av etniskt kaos.

I lördags slogs tusentals fotbollshuliganer och högerextremister med polisen nära Kreml under en manifestation för den döde som urartade i upplopp, riktat mot personer från Kaukasusområdet och Centralasien. Därefter har en hel rad fall av mord och misshandel rapporterats från staden.

Rysslands president Dmitrij Medvedev lovar via twitter att "ta hand om saken".

"Allt är under kontroll i landet och i Moskva. Vi kommer att ta hand om alla som gjort ruttna saker. Alla. Tvivla inte på det", skrev Medvedev enligt Interfax.

Han betecknar våldet i Moskva som ett hot mot hela landet.

– Händelserna i Moskva, pogromerna och attacker mot människor, måste klassificeras som brott och förövarna måste straffas. Polisen måste använda alla nödvändiga lagliga åtgärder för att stoppa agerande som syftar till att anstifta en etnisk fejd. Sådant här agerande hotar landets stabilitet, sade Medvedev i rysk tv på måndagen, enligt ryska nyhetsbyråer.

Minst 32 personer uppges ha skadats i bråken i lördags.

Ultranationalisternas ilska har spätts på av att personer som gripits efter dödandet av Spartak-supportern i förra veckan snabbt släpptes igen av polisen, vilket lett till spekulationer och anklagelser om mutor.

– Vi lever i ett multietniskt samhälle och händelser av den här typen hotar enigheten i den ryska federationen, säger oppositionspolitikern Boris Nemtsov till nyhetsbyrån Interfax om våldsamheterna.

Ryssland hyser över 100 etniska ursprungsbefolkningar, främst bland delrepublikerna i Norra Kaukasus, men också längs ishavskusten, i Sibirien och vid Volga. Samtidigt har den ryska nationalismen ständigt varit stark, inte minst bland landets många skinnskallar och hårdföra fotbollsklackar. Ultranationalisterna pekar ofta ut exempelvis tjetjener, georgier, armenier och azerier som särskilt brottsbelastade.

– Det här är en mellanetnisk konflikt som bär med sig ett hot om att splittra hela landet, varnar Nemtsov.

Över tio brottsutredningar har inletts för våld mot personer från Kaukasien och Centralasien under manifestationen i lördags, uppgav Moskvas biträdande stadsåklagare på måndagen.

Vittnesmål och fotografier från kravallerna beskriver bland annat hur polisen attackerades med stenar, flaskor och metallpåkar. Flera demonstranter stampade på huvudet på en blodig mörkhyad man som släpades bort i fötterna. Några av deltagarna gjorde nazist-hälsningar, skriver tidningen The Moscow Times.

Våldet är även fotbollsmässigt extra känsligt för Ryssland, som nyligen tilldelades värdskapet för VM 2018.

TT