Utrikes

Modeikonens konst under klubban

UTRIKES

Paris. Kinas protester gav ingen effekt. En domstol gav klartecken till försäljning av två kinesiska bronsstatyer i den auktion av den bortgångne modeskaparen Yves Saint Laurents konstsamling som inleddes på måndagskvällen.

Hundratals konstföremål som Yves Saint Laurent och hans partner Pierre Bergé samlat på sig under mer än 50 år får nya ägare på det som kallats "århundradets försäljning".

Picasso, Mondrian, Giacometti och Duchamp är bara några av namnen på konstnärer vars verk ska säljas under den tre dagar långa auktionen i Paris, som väntas inbringa omkring tre miljarder kronor.

Vid sidan om tillresta kändisar, museirepresentanter och privata konstsamlare med tjocka plånböcker köade 30 000 människor i upp till fem timmar i det vintriga vädret för möjligheten att titta på samlingen, och samtidigt få en glimt av modeskaparens liv.

Bland föremålen som auktioneras ut finns också två kinesiska djurhuvuden i brons som enligt advokater prytt ett palats men stals av utländska trupper under det andra opiumkriget 1860.

En organisation som bevakar Kinas kulturella och historiska intressen vände sig till domstol för att blockera försäljningen. Men en domstol i Paris avvisade på måndagen organisationens krav.

Pierre Bergé har sagt att han är beredd att lämna tillbaka föremålen till Kina på ett villkor - att Kina respekterar mänskliga rättigheter och tillåter Dalai lama att återvända till Tibet.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes