Utrikes

Oroande massarbetslöshet i Kina

UTRIKES

Peking. Runt 20 miljoner gästarbetare har förlorat jobbet i Kina på grund av lågkonjunkturen. Landets ledare fruktar att arbetslösheten ska leda till social oro.

Mängder av kineser har de senaste åren rest från landsbygden för att arbeta i städerna. Chen Xiwen, chef för byrån för landsbygdsbefolkning, sade vid en presskonferens på måndagen att drygt 15 procent av dem har återvänt hem till arbetslöshet.

– Det är riktigt att säga att Kinas regering ser mycket allvarligt på frågan om arbetslöshet bland de rörliga arbetarna från landsbygden, sade han.

Siffrorna bygger på en studie som jordbruksdepartementet gjort i 165 byar i 15 provinser. Den genomfördes före firandet av det kinesiska nyåret i slutet av januari, då de som kan reser hem för att fira med släkten.

I söndags varnade den kinesiska regeringen för den ekonomiska krisens påverkan på landsbygden och dess 750 miljoner invånare. Den ekonomiska tillväxten sjönk under sista kvartalet förra året till 6,8 procent. Tillväxten för hela 2008 blev därför "bara" 9,0 procent, den lägsta på sju år.

En våg av fabriksnedläggningar i spåren av sjunkande export har gjort att miljontals arbetstillfällen försvunnit och pressat ner lönerna för dem som har jobbet kvar. Detta har väckt farhågor för våldsamma protester bland dem som får svårt att klara uppehället.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes