Ensam kapare på "gudomligt uppdrag"

Publicerad:
Uppdaterad:

Mexico City. Ett passagerarplan kapades när det lämnade den populära turistorten Cancún i Mexiko på onsdagen.

Kaparen var en boliviansk man, som efter gripandet sade sig ha fått ett "gudomligt uppdrag".

Planet kapades efter att ha lyft från Cancún och flögs till den internationella flygplatsen i huvudstaden Mexico City. Två timmar senare hade nio personer gripits av säkerhetsstyrkor, men det rörde sig om en ensam kapare, sade Mexikos säkerhetsminister Genaro Garcia Luna på en presskonferens. De övriga som greps verkade ha varit vanliga passagerare som blivit inblandade i dramat.

Genario Garcia Luna sade att kaparen var en före detta präst från Bolivia som bott 17 år i Mexiko. Han ska ha visat upp en bibel och sagt att han ville avslöja att Mexiko stod inför en stor fara och hotades av ett jordskalv.

Kaparens krav var att få tala med Mexikos president Felipe Calderón. Den mexikanske presidenten fanns under kapardramat vid flygplatsen, och följde utvecklingen kring kapardramat.

Förutom mexikanska medborgare fanns även flera franska och amerikanska medborgare.

Enligt medieuppgifter kom Aeromexicos flight 576 från Bolivia innan det mellanlandade i den populära turistorten och konferensstaden Cancún på Yucatánhalvön vid Mexikos karibiska kust.

Flera barn fanns ombord på det kapade planet, där många av passagerarna fortfarande bar semesterkläder.

Den senaste kapningen i regionen inträffade i Jamaica i april, när en beväpnad man kapade ett Boeing-plan vars destination var Kuba. Samtliga 182 ombord klarade sig oskadda, sedan polisen stormat planet och övermannat kaparen som uppgavs vara mentalt instabil.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: