Röda Korset skickar plan till Jemen

Publicerad 2015-04-05

Jemen. Huthirebeller avancerar i hamnstaden Aden i södra Jemen, medan de saudiledda flygbombningarna har fortsatt. Röda Korset tillåts skicka nödhjälp.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) har slagit larm om att hjälpsändningar inte når fram på grund av striderna. Sjukhusen börjar få slut på mediciner och det råder brist på mat och vatten. På söndagen fick ICRC besked från Saudiarabien och militärkoalitionen att den tillåts komma in med nödhjälp.

– Vi får lov att flyga in två plan, men med förnödenheter och en med personal, sade talespersonen Sitara Jabeen till Reuters.

Tidigare hade Saudiarabien meddelat att nödtransporterna inte skulle släppas fram då man befarade att den skulle hamna i "fel händer" enligt den saudiske brigadgeneralen Ahmed Assiri.

Samtidigt som FN:s säkerhetsråd diskuterat ett ryskt förslag om en humanitär paus har anfallen fortsatt mot bland annat huvudstaden Sanaa.

Trots bombningarna har Huthirebellerna avancerat allt längre söderut, och befann sig på söndagen i närheten av hamnen i Aden. Staden har varit föremål för hårda gatustrider mellan rebellerna och styrkor lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi den senaste tiden.

Enligt FN har över 500 människor dödats och uppemot 100 000 drivits på flykt under de senaste två veckornas strider.

TT