Utrikes

Plågsamma minnen av gruvdramat

UTRIKES

Chile. Fem år har gått sedan 33 instängda gruvarbetare mirakulöst räddades ur en gruva i Chile. Men många plågas fortfarande av den traumatiska händelsen.

Den 5 augusti 2010 inträffade ett ras i San Joségruvan i Copiapó i Chile. 33 gruvarbetare blev instängda nästan 700 meter under jorden.

Inte förrän över två veckor efter raset kom det första livstecknet. En strimma av hopp väcktes efter ett meddelande från underjorden: "Vi mår bra i skyddsrummet, alla 33".

Den 13 oktober, efter en mycket komplicerad borrnings- och räddningsoperation, mötte den förste gruvarbetaren solens ljus. En efter en hissades de upp till marken i en slags kapsel. Tidig morgonen därpå var siste man uppe, den då 54-årige förmannen Luís Urzua.

Tuff tid

De allra flesta mådde efter omständigheterna bra, men den traumatiska händelsen har satt sina spår. Merparten gick i terapi lång tid efteråt.

Många har haft svårt att få jobb, bland annat på grund av att de 33 lovat att i framtiden anmäla brister i gruvsäkerheten till myndigheterna. Det har gjort att få vågar anställa någon av dem. Vissa har valt att lämna gruvnäringen.

Men olyckan har även fört med sig ljusglimtar.

– Att sitta fast där nere med mina 32 arbetskamrater kan ha varit det bästa som hänt mig. Det finns en mening med allt och jag tror att olyckan visade att världen kan ena sig och göra något fantastiskt, säger Mario "Super Mario" Sepúlveda till den spanska nyhetsbyrån EFE inför femårsdagen av räddningen.

En hjältesaga

Sepúlveda blev "Super Mario" med hela världen efter att ha försett hjälparbetarna med videor på gruvarbetarna, för att visa hur de mådde. Hans historia hittade även in i filmens värld. Nyligen lanserades filmen "The 33" där Sepúlveda gestaltas av den spanske skådespelaren Antonio Banderas.

Olyckan i Chile fick ett lyckligt slut, men startade samtidigt en intensiv debatt i landet och runtom i Sydamerika om säkerheten för alla som jobbar inom gruvindustrin.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes