Kyrkomördare åtalas för hatbrott

Publicerad 2015-07-23

USA. Den vite man som sköt ihjäl nio svarta kyrkobesökare i Charleston i juni ska åtalas för hatbrott. Det meddelar USA:s justitieminister Loretta Lynch, sedan en jury beslutat att 21-årige Dylann Roof ska åtalas på 33 punkter i federal domstol.

– Rasistiskt motiverat våld som det här utgör kärnan i inhemsk terrorism, sade Lynch.

Det federala åtalet sker vid sidan om det åtal om mord och mordförsök som delstaten South Carolina driver. South Carolina är en av ett fåtal delstater i USA som inte har hatbrott inskrivet i brottsbalken.

Juridikprofessorn Jens Ohlin vid Cornelluniversitetet påpekar att den dom Roof kan vänta i delstatsdomstolen väger tyngre än den han kan få i en federal rättegång. Men brottsbalken handlar inte bara om straff, säger han till AFP.

– Det handlar också om skicka en signal om viktiga samhällsvärderingar - brott drivet av rasism eller fördomar är särskilt ondskefulla och skadliga för vårt fria samhälle, säger Ohlin till AFP.

Dylann Roof riskerar dödsstraff i både federal och delstatlig domstol. Loretta Lynch säger att regeringen ännu inte har bestämt om den ska yrka dödsstraff om Roof fälls. South Carolina har inte genomfört någon avrättning sedan 2009. Senaste gången federala myndigheter verkställde ett dödsstraff var 2003.

TT-AFP-Reuters